ככלל, ילדים בישראל נחשבים למוכנים לכיתה א’ בהגיעם לגיל שש, כאשר המועד שלפיו נקבע הגיל הינו א’ בחודש טבת של השנתון הרלוונטי, כאשר לגילו הביולוגי של הילד מצטרפים נתונים מהתרשמותה של הגננת בגן החובה ובמקרים המתאימים, גם תוצאותיהם של אבחוני בשלות.
בתקופה של הדור הקודם, ההדלגה על שלב או כיתה מסוימים היה נפוץ יותר ונחשב לדרך המתאימה ביותר לצורך סיוע לילדים מחוננים להימצא בסביבה חברתית ואקדמית המתאימה לשלב ההתפתחותי המתקדם יותר שבו הם נמצאים. כיום, פיתרון זה כבר אינו כה נפוץ, אך הוא עדיין עשוי להוות אמצעי יעיל בכדי לאתגר ולהעשיר ילד מסוים, שנמצא לגביו כי הוא מחונן.
עם זאת, התפיסה הרווחת כיום היא שבהתחשב בכלל הגורמים הרלוונטיים, המקום הטוב ביותר לילד הוא ביחד עם ילדים נוספים בני גילו. מאידך, יש לציין כי ככל שהילד אכן זקוק להדלגה ומתאים לה, הרי שרצוי לאבחנו בהקדם האפשרי, על מנת שיספיק לדלג על כיתה מוקדם ככל האפשר ולהסתגל לשכבתו החדשה בצורה טובה יותר מבחינה רגשית וכן כדי למנוע פערים גדולים מדי בידע בין הילד לבין עמיתיו החדשים לשכבה.
אופן ביצוע האבחון
מבחני הישגים
מבחנים אלה משמשים למדידת יכולותיו של הילד בתחומים שהוא כבר למד ורמת התקדמותו, בהשוואה לילדים אחרים בכיתתו. מבחנים אלה עשויים למדוד יכולות אקדמיות ספציפיות כמו קריאה ויכולות מתמטיות. כמו כן, מיושמים גם מבחנים מתוקננים (שעוברים סטנדרטיזציה) המסייעים למקם את הילד על פי קנה מידה שנחשב לנורמאלי. ככלל, אין למבחנים מסוג זה תקרת גבול, כך שהם מאפשרים לילד להפגין את כל הידע שלו.
- זיהוי דימיון: לילד יוצגו שתי מילים והוא יתבקש לקבוע אם הן שונות או דומות.
- אוצר מילים: הילד יתבקש להגדיר מילה מסוימת.
- שאלוני ידע כללי.
- מתמטיקה:
- בחינת היכולת לזהות ולכתוב מספרים.
- הערכת יכולת החשיבה המתמטית באמצעות מבחני ספירה, זיהוי צורות ופתרון תרגילים בכתב.
מבחני כישורים ומבחני רמת משכל (IQ)
מבחנים אלה משמשים גם הם לאיתור ילדים הנחשבים למחוננים. יש לציין עם זאת כי מבחנים כאלה אמנם מספקים מידע לגבי יכולותיו האינטלקטואליות של הילד, אך הם אינם מסייעים בזיהוי כישורים אחרים כגון יצירתיות, כושר מנהיגות ועוד. חלק ממבחנים אלה מתבססים על הערכות מילוליות, אולם ישנם גם מבחנים אשר אינם מבוססים על שפה ולכן, יש בכוחם לסייע בזיהוי ילדים מחוננים מתרבויות שונות או מרקע סוציו-אקונומי נמוך.
דוגמאות לשאלות במבחני כישורים
- העתקת דוגמה נתונה באמצעות קוביות צבעוניות.
- פאזל חזותי: לילד יוצג ציור של פאזל והוא יתבקש לאתר חלק שמשלים אותו.
- היגיון חזותי: לילד יוצגו תמונות שריבוע מתוכן חסר והוא יתבקש לבחור את התמונה שמשלימה את הריבוע.
- התאמת תמונות: לילד יוצגו שורות של תמונות והוא יתבקש להשלים בכל פעם תמונה נוספת שמתאימה לכל שורה.
- זיכרון מספרים: יושמע לילד רצף של ספרות והוא יצטרך לחזור אחריו לפי הסדר, או במהופך.
- חשבון: הילד יתבקש לפתור בעל פה תרגילי חשבון ויימדד משך הזמן שלקח לו כדי להגיע לפיתרון.
- זיהוי סמלים: יוצגו לילד שורות של סמלים והוא יתבקש לזהות סמל מסוים בכל שורה.
מבחנים סובייקטיביים
בנוסף לאבחונים המוזכרים לעיל, אשר מספקים תוצאות אובייקטיביות לגבי הידע של הילד, יכולותיו וכישוריו, הפסיכולוג ישלב בהחלטתו גם תוצאות של מבחנים סובייקטיביים הכוללים שיחה עם הילד וקבלת התרשמות אודות רמת התפתחותו הרגשית והחברתית וכן רמת בשלותו לדלג על כיתה וכן יאסוף מידע והמלצות מהגורם החינוכי הרלוונטי (כגון הגננת של הילד).