גיל ההתבגרות הוא גיל רצוף בבעיות ובקשיים. הדבר הוא עניין שבשגרה ועבור המתבגר עצמו אתגר של ממש. השינויים הרבים שהוא חווה, פיזיים ונפשיים, מאלצים אותו להתמודד עם תקופה לא פשוטה, הנמשכת מספר שנים.
מהן בעיות התנהגות
בעיות התנהגות בבני נוער הן הפרעה נפשית בפני עצמה. הן באות לידי ביטוי בהתנהגות בעייתית, התנהגות מזיקה וקיצונית לרוב, בין אם למתבגר עצמו ובין אם לסביבה. הסיבות לבעיות התנהגות אלו יכולות להיות רבות. לעיתים מדובר בגורמים מולדים ולעיתים אלה הם גורמים סביבתיים.
כיצד נעשה האבחון
האבחון על ידי בעל המקצוע נעשה תוך התייחסות לתסמינים הנלווים לבעיית ההתנהגות, תוך התייחסות למצבו הבריאותי הכולל של המתבגר וגם לסיבות שגרמו לו לסבול מבעיה זו. האבחון הוא הליך לא פשוט. ישנם בני נוער המסרבים לשתף פעולה עם סביבתם ואינם מוכנים לפנות לאבחון וגם לטיפול וישנם כאלה המערימים קשיים רבים על בעלי המקצוע והופכים את האבחון למאתגר מאד. אולם, פסיכולוג מומחה או פסיכיאטר יודע כיצד להתמודד עם הקושי הזה ואיך לבצע את ההליך האבחוני בצורה נכונה ועם הסבלנות הרבה הנדרשת ממנו לשם כך.
להפרעות התנהגות אלו ואחרים יכולים להיות נלווים התקפי זעם תכופים. ישנם בני נוער הסובלים מהפרעות התנהגות ומעורבים בפעילות פלילית ויש כאלה המפגינים התנהגות קיצונית מאד בפומבי. עוינות, התפרצויות זעם חמורות, גניבה, שקרים, הרס של רכוש, היעדרות מהלימודים, מעשים תוקפניים ואלימים מאד, פעילות מינית מוקדמת והתנהגות המבטאת הרס עצמי הם סימנים היכולים להעיד על בעיית התנהגות המצריכה טיפול.