הנתונים בארץ מראים כי בכל שנה שעוברת עולה מספר אחוזי בני הנוער שמשתמשים בסמים או באלכוהול, ובכלל – בחומרים ממכרים.
מדוע זה קורה דווקא בגיל זה
בתקופת גיל ההתבגרות בני נוער רבים נוטים להתנסות בדברים חדשים וגם לקחת סיכונים. הם מגבשים את זהותם בתקופה זו וכחלק מכך מחפשים אחר הזהות שתתחבר אליהם. הם תוהים מהו מיקומם בחברה, רוצים להגיד אותו ולקחת חלק בקבוצת השווים שלהם, בני הנוער האחרים.
לאילו חומרים הם מתמכרים
סמים ואלכוהול נמצאים ראשונים ברשימת ההתמכרויות של בני הנוער. מדובר לרוב בסמים ממריצים כמו אקסטזי, קוקאין, חגיגת ואפילו קראק. סמים אלה נוטים לשפר את מצב הרוח, לגרום לצורכים אותם לחוש קלילים ורגועים הרבה יותר וגם נטולי עכבות ומעצורים. ישנם בני נוער הצורכים סמים אחרים, הנחשבים לסמים מדכאים, כמו מריחואנה וחשיש. סמי הזיה הם סוג נוסף של סמים שצורכים בני נוער, כמו LSD, למשל והם נחשבים לכאלה העשויים לגרום לנזק בלתי הפיך.
חשיבות האבחון המקצועי הנכון
התמכרות לסמים ולאלכוהול, ובכלל – התמכרויות בגיל ההתבגרות, יכולות לגרום לנזקים חמורים וגם לסכן חיים. הורי המתבגרים חשים חוסר אונים בשלב זה ולא יודעים כיצד להגן עליהם. זיהוי נורות אדומות, המעידות על שימוש בחומרים ממכרים הוא סיבה לפנות לגורם מקצועי שיוכל לסייע בעניין.
האבחון מאפשר לבדוק את אפשרויות הטיפול הנכונות עבור המתבגר, טיפול שבו לוקחים לרוב חלק גם בני המשפחה האחרים, ההורים וגם האחרים. הגמילה מההתמכרות, כחלק מהטיפול הפסיכולוגי המוצע למתבגר, היא הליך לא פשוט, הליך מאתגר מאד. אולם ליווי של גורם מקצועי וגם תמיכה רבה מצדם של בני המשפחה יכולים לסייע בכך לא מעט.